Tłusty czwartek

” Faworki „

Pięć żółtek, mąka i w szklance piwa
– Po nim się głowa wcale nie kiwa.
Mąkę przez sito przesiać należy,
Ażeby dobrze ją napowietrzyć
I jeszcze szczyptę dodamy soli ;
Potem tłuczemy wałkiem – niech boli.

Rozwałkowane ciąć w paski wąskie
A na ich środku zrobić nacięcie,
Zgrabnie przewinąć, smażyć w ceresie,
Gdy zimne pudru narzuć – i zje się
Z ogromnym smakiem, więc się delektuj,
Gdy człowiek syty ma świetny nastrój.

Tłusty czwartek znany także jako zapusty. Był to dzień w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. To święto końca karnawału i początku wielkiego postu. W dniu tym według tradycji żadne kalorie się nie liczą 😉 Nasze Seniorki również nie próżnowały już od samego rana piekły pyszne, chrupiące faworki. 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.